15 Ocak 2009 Perşembe

SÜSLÜ KURABİYELER......

Süslü kurabiyeleri kızımın okulu için yapmıştım,tabiki çocuklar çok beğendi ve severek yediler.

Malzemeler:
200 gr. margarin
1 su br. pudra şekeri
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 p . vanilya
3,5 su br un

Royal ıcıng için(kurabiyelerin üzerindeki renkli bölüm):
1 yumurta akı
yarım su br. pudra şekeri
2-3 damla limon
istenilen renk gıda boyası

Yapılışı:

Hamur için gerekn malzemeleri karıştırın ve iyice yoğurun.merdaneyle açın ve dilediğiniz kalıpla kesip, önceden ısıtılmış 170 derecere 20 dk. pişirin.Fırından çıkartıp soğumaya bırakın.Ayrı bir yerde yumurta akı ve oudra şekerini çırpın limonunu sıkın ve 2'ye ayırın.İstediğiniz renklerdeki gıda bayolarını katın ve karıştırın.Üzerlerin yavaş yavaş dökün çay kaşığının sırtıyla yayın.Dilediğiniz gibi süsleyin.


Böğürtlen reçelli olanlar.Aynı hamur kullanılarak,sadece ortalarını cola kapağıyla kesilerek yapılıyor.Pişen kurabiyelerin arasına böğürtlen reçeli sürün,ve kapatın.

AŞURE


Aşure için gereken malzemeler:

2 su br. buğday, 1 su br nohut ,1 su br kuru fasulye ,1,5-2 kilo şeker(zevkinize göre) 2 elma,2 portakal,15-20 adet kuru kayısı,kuru üzüm
Üzeri için:Tarçın ,ceviz,nar,fındık,fıstık vs...
Buğday. nohut ve fasulye ayrı kaplarda 1 gece önceden ıslatılır.Sabah özellikle buğday 2-3 kez yıkanır ve tencereye su eklenerek pişirilmeye başlanır.ilk kaynayan su dökülür ve tekrar su konarak pişirilmeye başlanır.nohut ve fasulyelerde haşlanmak üzere ayrı tencerelere konur.
Buğday iyice kaynayıp patlamaya başlayınca içine pişen nohut ve fasulyeler eklenir.Küçük doğranmış kayısı,kabuğu soyulup küp kesilmiş portakal ve elma (portakalın kabuğunu içine rendelerseniz çok hoş oluyor) kuru üzüm eklenir karıştırılarak pişirilir.En son şekeri ilave edilir,1 taşım kaynatılır,kaselere servis yapılır.
not: fasulye ve nohutu çok güzel haşlayın yoksa şeker eklenince çok sertleşiyorlar.
Üzeri isteğe göre süslenir.Allah kabul etsin,eviniz huzur ve bereket dolsun...

Aşure Günü

Muharrem ayının 10. günü aşure günü olarakta bilinir.Bu günde Cenab-ı hak 10 peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır.Bugünlerde oruç tutmak çok faziletlidir.
Bu ikramlar şöyle belirtilmektedir:
1-Allah Hz. Musa'ya (a.s)bir mucize ihsan etmiş.denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
2-Hz. Nuh (a.s) gemisini Cudi dağının üzerine Aşure gününde demirlemiştir.
3-Hz. Yunus (a.s) balığın karnından Aşure günü kurtulmuştur.
4-Hz. Adem (a.s) tövbesi aşure günü kabul edilmiştir.
5-Hz. Yusuf (a.s)kardeşlerinin attığı kuyudan Aşure günü çıkarılmıştır
6-Hz İsa (a.s) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semaya yükselmiştir.
7-Hz. Davud (a.s) tövbesi o gün kabul edilmiştir.
8-Hz. İbrahim (a.s) oğlu İsmail o gün doğmuştur.
9-Hz. Yakup (a.s) gözleri o gün görmeye başlamıştır.
10-Hz. Eyyub (a.s) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.

5 Ocak 2009 Pazartesi

Betül'ün menüsü

Kremalı Milföy
Bu tarif benim kurtarıcı tariflerimdendir.Hem görünümü şık hemde çok lezzetli ve ayrıcada hazırlanması kolay.Biraz el oyalıyor ama içinde çok malzeme olmadığı için yinede pratik sayılır.

Malzemeler:
10 adet milföy hamuru
3 su br. süt
3 yk.(tepeleme) un
5 yk.şeker
50 gr. margarin
1 yumurta


Yapılışı:
Milföyler 4'e bölünür yğlanmış farın tepsisine dizilir,200 derecede pişirilir.
Pişen milföyler yanlamasına 2'ye kesilir.
Ayrı bir tencerede yağ eritilir içine un ilave edilir ve kavrulur.Üzerine süt ve şeker katılır(bu aşamada biraz topaklanma oluyor o sorunu el blendırı yardımıyla çözebilirsiniz) içine yumurta sarısıda katılır,karıştırarak pişirilir.Ayrı bir kapta yumurta beyazına 1 yk şeker ilave edilir mikserle kar haline getirilir,pişmiş kremaya katılır.Milföylerin aralarına 1 ' er kaşık konur ve kapatılır.Soğuyunca pudra şekeriyle servis yapılır.
Afiyet olsun................

VİŞNELİ TATLI (tarifi aşağıda)




Kardeşime davetliydik dün akşam.Amcamlar,babaannem ve amca çocukları bayağı kalabalıktık.Kardeşim 19 yaşında ve yeni evli olmasına rağmen çok iyi kalktı bu işin içinden..




Menümüzde




*Tavuklu pilav

*Lahana sarması

*Kıymalı bohça böreği

*Amerikan salatası

*Ağlayan pasta

*Vişneli tatlı

*Kremalı milföy

*Meyva vardı.




Vişneli Tatlı:


4 paket vanilyalı puding

5 su br. vişne suyu

5 su br. süt

2 paket kakaolu petibör bisküvi

üzeri için arzuya göre vişne



Yapılışı:


Bu ölçüler en büyük borcam için siz daha az yapmak isterseniz yarı yarıya azalta bilirsiniz ölçüleri.

2 paket pudingi arkasında yazan ölçülere göre pişirin(bizdekiler için 5 su br yetiyordu)

Borcamın en altına koyun.Üzerine robottan geçirip toz haline getirdiğiniz petibör bisküvileri koyun,kaşıkla düzeltin.Ayrı bir tencerede diğer 2 paket pudingi vişne suyuyla pişirin.Bisküvilerin üzerine yavaşça kaşıkla yayın,vişneyle süsleyip soğuyunca servis yapın. Çok hafif bir tatlı oluyor.

3 Ocak 2009 Cumartesi

Milföylü Sosisler


Çocuklarımın bayılarak yediği bi yemek.Yemek değil aslında tam olarak börekte sayılmaz, şipşak lezzet diyelim.

Ben bunu hep yufkayla yapardım bu sefer milföyle denedim.Sonuç fena değil.

yapılışını ve malzemeleri saymaya gerek yok ama sadece tekrar edelim;

2 yaprak milföy, 8-9 sosis, kesmek için gazoz kapağı, kızartmak için sıvı yağ, kürdan gerisi bildiğiniz gibi.... afiyet olsun...

Beşamel Soslu Püre


Güzel bir ara sıcak,yada et yanına servis yapılabilecek lezzetli bir garnitür.Veee tabiki pratik(ee ben pratik bi insanım yemeklerde pratik)
Benimki borcamdan bile taştı,siz daha derin bir borcam kullanın.
Malzemeler:
1 adet haşlanmış ve didilmiş tavuk göğsü
5-6 patates, tuz, karabiber
beşamel sos için: 2 yk un, 2 yk yağ(ben tereyağ kullandım)2 su br süt (azar azar ilave edin, koyu olmayan bi sos olsun)
üzeri için kaşar rendesi
Yapılışı:
Patatesler soyulur ve haşlanır,püre haline getirilir borcamın en altına yayılır.Beşamel sos için yağ ve un kavrulur yavaş yavaş süt ilave edilir,tuzu eklenir kıvamı olunca altı kapatılır.Haşlanmış ve didilmiş tavuklar sosa katılır ve patateslerin üzerine serilir,en üste kaşar rendesi serpilir,200 lik fırına verilir.Kaşar eriyip kızarınca fırından çıkarın ve ilk sıcaklığı çıkana kadar bekleyin... Afiyet olsun..

Domates Çorbası


Lezzetli ve tabi ki pratik.


Malzemeler:
2 yk tereyağı( yk =yemek kaşığı)
2 yk un
1 yk salça
3-4 domates
1 su br süt
tuz kaşar rendesi
Yapılışı:
yağ bir tencerede eritilir, un içine katılır ve kavrulur.Üzerine salça ilave edilir ve azıcık daha kavrulur.Domatesler ister rendelenir, ister robottan geçirilir ve çorbaya katılır.Suyu eklenir ve kaynamaya bırakılır.Tam kaynara çıkmadan sütü ilave edilir.Pürüzsüz olmasını isterseniz el blendırını kullana bilirsiniz çok işe yarıyor.Tuzu katın ve altını kapatın.Servis sırasında kaşar peynir çok yakışıyor tavsiye ederim.Benim yaptığım gibi fırında bayat ekmeklerinizide kurutup servis sırasında suna bilirsiniz...... Afiyet olsun...

Fare Pasta











İsmini değiştirsem mi acaba,babam yerken hamster olsun bari ismi dedi...

Bizde öyle yapalım ve sevimli hamsterlarımızın tarifini verelim;



Malzemeler:

10 adet milföy(10 kişi için)
1 paket muzlu yada vanilyalı puding(isterseniz süt un ve şekerden oluşan kendi kremanızıda yapabilirsiniz)
3,5 su.br süt (puding için)
1 su br.hindistan cevizi
damla çikolata

Yapılışı:



yukarıda görüldüğü gibi milföyler damla şeklinde kesilir,fazla kalan parçalarından kulak ve kuyruk yapılır.Önceden ısıtılmış 200 derecede pişirilir.


Puding pişirilir,pişip soğuyan milföyler yandan 2'ye kesilir.Arasına puding konur,diğeri üzerine kapatılır.Üzerine de puding sürülür ve hindistan cevizi serpilir.Kulakları, gözleri ve kuyruğu yerleştirilir,soğutulup servis yapılır.

2 Ocak 2009 Cuma

Kolay Pasta


Çooookkk Kolay bir pasta,hazır kek,muzlu puding,krem şanti, muz,kivi, tart jölesi, toz fındık.
Yapılışıda tahmin ettiğiniz gibi:kek sütle ıslatılır(farklı olarak çırptığınız krem şantiden 1 kaşık alıp 1 br sütle karıştırıp onunlada ıslata bilirsiniz)pudingi pişir, arasına dök, muz koy, tekrar bir kat puding koy , diğer kekide ıslat üzerine kapat.Krem şantiyle her yerini kapla.Üzerine muz ve kivi yerleştirin,tart jöleyi tarifteki pişirin muzların üzerine dökün.Yan taraflarınıda fındık tozuyla kaplayın.

Karnıbahar Kızartması


Karnıbaharı çocuklara yedire bilmenin en kolay yolu(bence) çünkü oğlum bunu çok severek yiyiyor.
Malzemeler:
1 orta boy karnıbahar
1 su br. un
3 yumurta tuz
kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı:
Bir tencerede kaynattığınız suya karnıbaharı çiçek çiçek bölüp atın.Yaklaşık olarak10-15 dk arası haşlayın,aralarına çatal batırarak kontrol edinki fazla pişmesi yoksa kızartırken dağıla bilir.
Ayrı bir kapta yumurtayı çırpın,unada tuz ekleyin.Haşlanmış karnıbaharları süzün ve 5 dk soğutun.Daha sonra karnıbaharları önce una sonra yumurtaya bulayın,fazla yumurtasını akıtın ve kızgın yağa atın.Alt üst çevirerek kızartın, servis tabağına alın.Ilık olarak servis yaparsanız daha hoş oluyor.

Arnavut Ciğeri


Arnavut Ciğeri soğuk olarak yenen hoş bir yemek.Ciğerin tadı tek başına biraz ağır gelebilir,burda ise yanında servis edilin patates kızartması ve maydanozları farklı bir tad ortaya çıkarıyor.
Malzemelerı:500 gr dana ciğeri(zarı soyulmuş ve küp doğranmış)
2 adet patates
yarım demet maydanoz
1 küçük soğan
5 yk.un
1 tatlı k. pul biber
1çay. tuz
kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı:
Önce küp doğranmış patatesler kızartılır.Un ve pul biber bir kapta karıştırılır,ciğerler bu una iyice bulanır ve süzgece alınır.Fazla un elenir,ciğerler kızgın yağa atılır ve üzeri bir kapakla kapatılır.Yaklaşık olarak 3-4 dk. kızartılır,tabağa çıkartılır ve üzerine tuz serpilir, tekrar üzeri kapakla örtülür 5 dk öyle bekletilir ve patateslerle karıştırılır.Üzerine ince doğranmış maydanoz ve soğan konur.Ilık yada soğuk olarak servis edilir.