30 Mart 2009 Pazartesi

TAVUKLU ŞEHRİYE ÇORBASI

Tavuklu şehriye çorbası(hasta çorbasıda siyebiliriz)

MALZEMELER:

  • yarım tavuk göğsü
  • 1 su br. tel şehriye
  • 1 yumurta sarısı
  • yarım limon
  • tuz

YAPILIŞI:

  • Tavuğu 6 br. suyla haşlayın.İyice haşlanmış olan tavuğu başka bir tabağa alın ve tavuk suyuna şehriyeleri ilave edin.Tavuğu didin,yumurta sarısıyla, limon suyunu iyice çırpın, çorbanın suyuyla ılıtın.
  • Şehriyeler pişince terbiyesini yavaş yavaş ilave edin,en son tavuklarınızı katın.Üzerini maydonozla süsleye bilirsiniz. Afiyet olsun....


İSTANBUL'A BAHAR GELDİ...........

YER:YEDİKULE SOĞANLI BAHÇE
TARİH:29 MART 2009
Güneşin kendini biraz hissettirmesiyle kendini dışarı atanlardan biriyde bizdik.İyiki atmışız bu güzelliklerden mahrum kalmamışız....
Resimleri paylaşıyorum ama o güzel sümbüllerin kokusunu duymak için bence en yakın zaman da gidin....Bahçede açmış olan laleler ve diğer çiçekler, ekili olanların sadece çeyreğiydi, 9-10 gün sonra hepsi açar ve şenlik başlar......










EYÜP SULTAN......

EYÜP SULTAN(HZ. HALİD BİN ZEYD EBU EYYUB EL-ENSARİ)

Medineli müslümanlardanve hicret sırasında Hz. peygamber'i evinde misafir eden büyük sahabi.....Hz. peygamberi'mizin devesi Kusva'nın önünde oturduğu evin sahibi.Ebu Eyyub El-Ensari 7 ay misafir etti Peygamberimizi(s.a.v)

İstanbul'umuzu koruyan büyükler,Allah şefaatlerine nail etsin inş.Bu masum elleri boş çevirmesin Rabbim...

(Sanki ağacın üzerinde koca bir kapı var gibi dimi?)




Fatih,1453 tarihinde büyük ordusuyla İstanbul önüne geldiği zaman bütün rivayetleri biliyor,Eyüp Sultan Hazretlerinin kabrini bulmak istiyordu.Padişah bu isteğini hocası Akşemsettin Hazretlerine iletti ve seyh Ebu Eyyub'un kabri olduğunu bildirdiği yer bir iki arşın kadar kazılınca bir beyaz mermer çıkacağını anlattı.Akşemsettin'in dediği gibi beyaz mermer meydana çıktı,mermerin üzerinde "Haza Kabri Halit İbni Zeyd" yazılıydı.
Kabir bu suretle belli olunca silahtar,padişahın emriyle kendisi tarafından,yerleri değiştirilen çınar dallarının ne yapılacağını Akşemsettin,dalların sontadan dikildiği yerin Eba Eyyub'ün yıkandığı yer olduğunu ifade etti ki, şimdi Eyyup türbesinin hacet penceresi karşısında etrafı demir parmaklıklarla çevrilmiş olan yer bu mevkidir.





27 Mart 2009 Cuma

Vişneli Kek

Yine bir hamur işiyle karşınızdayım,fark ettimde sitede daha çoğunlukla kek ,kurabiye, pasta tarifi var.Herhalde bunun sebebi,benim onları yapmayı çok daha fazla sevmem(tabi yemeyide)

MALZEMELER:

  • 4 YUMURTA
  • 2 SU BR. TOZ ŞEKER
  • 125 GR. MARGARİN(ODA ISISINDA)
  • 1 SU BR. SÜT
  • YARIM SU BR. SIVIYAĞ
  • 1 VANİLYA
  • 1 PAKET DR.OETKER'İN SADE KEK UNU VEYA 450 GR UN(3,5-4 SU BR.) BİR PAKET KABARTMA TOZU
  • 1,5-2 SU BR. VİŞNE

YAPILIŞI:

  • Yumurta ve şekeri 5 dk süreyle çırpın,iyice köpürsün.Kalan diğer malzemeleri teker teker ilave edin ve çırpın.En soN ununu katın, margarinle yağlanmış tepsiye boşaltın.
  • Üzerine çekirdekleri çıkarılmış ve una bulanmış (süzgeçle fazla unu süzün)vişneleri üzerine dizin (benim vişnelerim fazla değildi siz daha fazla koyun çok lezzetli oluyor.)
  • 160 derecede yaklaşık 45 dakika pişirin.(kürdan testine tabi tutun)Fırından çıkınca 15 dk soğumasını bekleyip öyle kalıptan çıkarın.Ben üzerine parçalanmış bitter çikolata attım,güzel oldu.AFİYET OLSUN..




Şu hortumlu dünyada fil yanlız bir hayvandır....

Bu kitabı şiddetle okumanızı tavsiye ederim...Kişisel gelişim kitabı aslında ama bence mutluluğun formülleri var içinde.Samimi,okuması inanılmaz zevkli ve çok doğal.Sanki bir arkadaşınızla sohbet eder gibi.......
Yazarı tebrik ediyorum ve diğer kitaplarını okumaya başlıyorum.

Bilmeyen ve bilmediğini bilen çocuktur,ona öğretin;

Bilen ve bildiğini bilmeyen uykudadır,onu uyandırın;

Bilmeyen ve bilmediğini bilmeyen aptaldır;ondan sakının;

Bilen ve bildiğini bilen alimdir,onu takip edin.

(çin atasözü)

VE SEN....


Ve sen yine denediğinde
Ve yine kalbin daraldığında
Ve yine bütün kapılar kapandığında
Ve yine ne yapman gerektiğini bilemediğinde
Uzun uzun düşün......
Ve hatırla Yaradanını;
ALLAH kuluna kafi değilmi?
(alıntıdır)

AN'LAR.......


Beğendiğim şiirleri,hikayeleri,güzel sözleri burda sizinle paylaşmak istiyorum.Birazcık güldürebilmek,birazcık düşündürmek....Önemli olan paylaşabilmek!
AN'LAR
Eğer yeniden başlayabilseydim hayata,
İkincisinden daha çok hata yapardım.
Kusursuz olmaya çalışmaz,
Sırt üstü yatardım.
Neşeli olurdum,ilkinde olmadığım kadar.
Çok az şeyi ciddiyetle yapardım.
Elbette mutlu anlarım oldu ama,
Yeniden başlayabilseydim eğer,
Yanlız mutlu anlarım olurdu.
Farkında mısınız bilmem,yaşam budur zaten:
Anlar, sadece anlar...
Siz de an'ı yaşayın
Eğer yeniden başlayabilseydim,
İlkbaharda ayakkabılarımı fırlatır atardım.
Ve sonbahar bitene kadar
Yürürdüm çıplak ayaklarla.
Bilinmeyen yollar keşfeder,
Güneşin tadına varır,çocuklarla oynardım.
Bir şansım daha olsaydı eğer...
Ama işte 85'indeyim
Ve biliyorum
Ölüyorum.....
JORGE LOİS BORGES
(şiirinden kısaltılmış bir pasaj)

MANTI ÇORBASI


Mantı çorbası
MALZEMELER:
  • 1 kase hazır yada elde açılmış mantı
  • 1 kase yoğurt
  • 2 yk un
  • tuz,pul biber
  • 2 tk. tereyağ

YAPILIŞI:

  • Mantılarınızı 6 su br. kaynamış suya atın.2 çk. sıvıyağıda tencereye dökünki birbirlerine yapışmasınlar.
  • Ayrı kasede yoğurdu ve unu iyice çırpın,tenceredeki sıcak sudan bir kepçe bu karışıma dökün ki kesilmesin.Pişmiş olan mantıların üzerine yoğurtlu karışımı yavaş yavaş dökün.Bir iki taşım kaynatın tuzunu ilave edip,altını kaptın.En son ayrı bir tavada yağı eritin içine pulbiberi döküp yakın,çorbanın üzerinde gezdirin.AFİYET OLSUN.......

23 Mart 2009 Pazartesi

TEL ŞEHRİYELİ PİLAV

Şehriyeli pilavda yeni boyut....

MALZEMELER:
  • 2 SU BR. PİRİNÇ
  • 1 SU BR. TEL ŞEHRİYE
  • 2 ÇK.TEREYAĞ
  • 1 ADET HAŞLANMIŞ, DİDİLMİŞ ,TAVUK GÖĞSÜ
  • TUZ
  • 1 kesme şeker
  • 5-6 damla limon

YAPILIŞI:

  • Yağınızı tencereye koyun ve eritin(ben 2 yk. kadarda sıvıyağ koyarımki tereyağ yanmasın)yıkanmış pirinçlerinizi ilave edin 5 dk kadar kavurun.3,5-4 su br kadar suyu ilave edin ve pişmeye bırakın.En son kesme şekeri ve limon suyunu katın,altını kısın.
  • Bir tavaya 3 yk kadar sıvıyağ koyun şehriyeleri içine atın ve kavurmaya başlayın.Şehriyeler altın rengine dönünce 1 çay br.kadar suyu içine katın ve pişirin.
  • Bir kek kalıbına streç flim yayın en alta şehriyeleri koyun üzerine bir kat pilav döşeyin arasına tavukları koyun en üste tekrar pilav koyun bastırın ve ters çervirin. afiyet olsunnnnnn.


KAKAOLU KURABİYE

BOL ÇİKOLATALI ENERJİ BOMBALARI......



  • Kakaolu kurabiyeninde şekli 'tea-time' sitesinden,hamuru bizden.Hazırladığınız kakaolu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parmak şekli verin ve 170 derecede pişirin.

  • Fırından çıkan kurabiyelerinize kakao serpin,üzerine eritilmiş çikolata(benmari usulü) ile şekiller yapın.

KAKAO MANTOLU KURABİYE

Gerçek tarif tea-time 'da(mine 'de) aslında. İçi değil ama dışında ki manto aynı,inş. en yakın zamanda içininde aynı olan kurabiyelerden yapıcam.

  • Mantosu için:
  • 2 yk. kakao
  • 3 yk. şeker
  • 1/4 su br. süt

Pişirmediğiniz bir parça hamuru rulo yapın buzdolabına atın ve 1 saat kadar bekletin.Bir kapta kakao ve şekeri karıştırıp düz bir tabağa koyun(içinde rahat yuvarlaya bileceğiniz).Sütüde yayvan bir kaba koyun.Dolaptan çıkardığınız ruloları önce süte sonra kakaolu karışıma bulayın.Ucu düz bir bıçakla 1 cm kalınlığında kesin yağlanmış tepsiye koyun.170 derecede 20 dk. pişirin.







RENKLİ KURABİYELER(ROYAL İCİNGLİ)

Royal icing için:


  • Hamura koyduğunuz yumurtadan kalan yumurta beyazını temiz bir kaba alın,mikserle çırpmaya başlayın.İyice kar olana dek çırpın.1 veya 1,5 su br.(kıvamını nasıl isterseniz öyle ayarlaya bilirsiniz)pudra şekerini yavaş yavaş ilave edin.En son 2 damla limon suyunu içine sıkın ve çırpma işlemini durdurun.

  • Arzu ettiğiniz renklerle renklendirin,bir kaşık yada sıkma torbası yardımıyla kurabiyelerinizi süsleyin.

  • NOT:Önemli olan yumurta beyazının tek başına kar haline getirilmesiymiş.Hepsini birden katıp çırpınca aynı sonuç çıkmıyor ortaya.

Çocuklarımın favorisi bunlar oldu...






ÇİKOLATALI KURABİYELER....

Çikolatalı olanlar için:
  • 5 parça kare bitter çikolatayı 1 tatlı kaşığı margarinle benmari usulü eritin,karıştırın.Kurabiyelerinizin yarısını buna bulayın soğumaya bırakın.(benim favorim bunlar oldu)





ÇİÇEK KURABİYELER

Evet 1.kurabiyemiz :
  • Hamurunuzun 1/3 'üne kakao katın, diğer beyaz hamuru merdane yardımıyla 0,5 cm kalınlığında açın ve kalıplarınızla kesin.Yağlanmış tepsiye dizin 170 derecede 20 dk(üzeri çok hafif pembeleşene kadar)pişirin.
  • Pişirdiğiniz kurabiyelerin bir kısmını ayırın çünkü onların üzerine başka işlemler uyguluycaz:))


Çok yumuşak ve çok kolay şekil alabilen bir hamur oluyor.


1 HAMURLA 5 KURABİYE :))))

Bir hamurla 5 çeşit kurabiye.Üzerine dökülen çikolatasıyla,royal icingiyle,kakaosuyla lezzet bile fark ediyor.
Hangisi kolayınıza gelirse ondan yapın,5 çeşidi bir arada yapmak biraz el oyalıyor.

MALZEMELER:
  • 200 gr. margarin
  • 1 su br. pudra şekeri
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 vanilya
  • 3,5 su br. un

YAPILIŞI:

  • Oda ısısındaki margarinle, pudra şekerini, yumurta sarısını karıştırın. Hamur kabartma tozunu,vanilyayı ekleyin,unu yavaş yavaş ilave edin.
  • yumuşak bir hamur elde edin....

16 Mart 2009 Pazartesi

MİNİK KÖSTEBEK PASTALAR

Tarifini yeşil kivi' den aldım.Normal büyük köstebek pastayı çok severim,birde mini olanını deniyelim dedik.Fotoğraflar çok güzel çıkmamış ama normal de daha güzel görünüyor.
MALZEMELER:(20 adet)
  • 3 YUMURTA
  • 2 KAHVE FİNCANI TOZ ŞEKER
  • 1 KAHVE FİNCANI SU
  • 3 YK.KAKAO
  • 3 KAHVE FİN. UN
  • 1 P. KABARTMA TOZU
  • 1 P. VANİLYA

KREMASI İÇİN:

  • 3 SU BR. SÜT
  • 4 YK. UN
  • 5 YK. ŞEKER
  • 1 P.VANİLYA
  • 1 TK.MARGARİN
  • 3 ÇK.HİNDİSTAN CEVİZİ
  • 1 MUZ



YAPILIŞI:
  • Yumurta ve şekeri mikser yardımıyla 10 dk. çırpın,suyu ekleyin,çırpmaya devam edin.
  • Unu,kakaoyu,kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışıma ilave edin.Mikserle tekrar çırpın,yağlanmış ve unlanmış dikdörtgen borcama dökün(büyük olanına)160. derecede pişirin.Çok ince bir tabaka olduğu için15 dk gibi kısa bir sürede pişiyor.Keki fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.
  • kreması için,tencereye sütü, unu ve şekeri koyun karıştırarak pişirin.Altını kapattıktan sonra yağını ve vanilyasını katıp mikserle çırpın.En son hindistan cevizini ve küp doğranmış muzunu koyun,kaşıkla karıştırıp biraz soğuması için beklemeye alın.
  • Keklerinizi çay br. yardımıyla yuvarlak şekilde kesip tepsiden çıkarın.Kenarlarda ve aralarda fazla gelen parçaları rondoda toz haline getirin.Yuvarlak kestiğiniz keklerin üzerine 1 yk. muhallebi koyun sonrada toz haline gelmiş keke bulayın.Elinizle yuvarlanmasını sağlayın servis tabağınıza dizin,dolapta soğutun.


Keklerin toz hali......








14 Mart 2009 Cumartesi

EKLER PASTA .................

Tatlı olmadan yaşayamam herhalde,heleki kakao ve çikolata olmadan.Allah mahrum etmesin,yediklerimiz kalori olarak geri dönmesin:)
Mutluluk bence; tatlıda saklı
Üzüntülü anda ;tatlı kurtarıcı
Sinirli anında; sakinleştirici
Stresli anında ; yatıştırıcı .....
Yani ben hayattaki her duyguyu yaşarken tatlı yiyebilirim:))))))))


MALZEMELERİ:
  • HAMURU İÇİN:
  • 1.5 su br.su
  • 100 gr.margarin
  • 1tatlı k. şeker
  • 1 fiske tuz
  • 1,5 su br. un
  • 4 yumurta
  • içine:
  • 3 su br süt
  • 2 yumurta sarısı
  • 3,5 yk un
  • 3/4 su br .un
  • 1 tk margarin (yada benim gibi kolaya kaçmak istediğiniz zamanlar için hazır pasta kreması)
  • üzerine:
  • 100 gr .benmari usulü eritilmiş çikolata+1 yk margarin yada
  • hazır çikolata sosu ve yeteri kadar süt

YAPILIŞI:

  • Önce hamuru yapıcaz,tencereye suyu,margarini,tuzu ve şekeri katıp kaynatın(çok değil yağ erisin yeter)Unu ilave edinve hızlı hızlı karıştırarak hamurunuzu oluşturun kısık ateşte 2 dk karıştırarak pişirin,altını kapatın ve soğumaya bırakın.
  • Soğumuş olan hamurunuza yumurtaları teker teker katın mikserle çırpın,yumurtaları hamura iyice yedirin.
  • Hamuru sıkma torbasına koyun yağlanmış tepsiye aralıklı şekilde sıkın.180 derecede üzerleri kabarıp kızarana kadar pişirin (not: fırının kapağını ilk 20 dk hiç açmayın,hamurlarınız sönebilir)
  • Kremasını pişirin ve soğutun.
  • Pişen hamurları biraz soğutun,daha sonra bıçakla enlemesine ikiye bölün(hamurları birbirinden tamamen ayırmayın)aralarına krema koyun.Üzerlerine istediğiniz şekilde çikolatada eritebilirsiniz,çikolatalı sosta yapabilirsiniz.Toz yeşil fıstık,hindistan cevizi yada dövülmüş fındıkla süslüye bilirsiniz.... AFİYET OLSUN.......................

TEPSİDEKİ PİŞMEMİŞ HALİ.....



HAMURUN YUMURTALARIN KATMADAN ÖNCEKİ HALİ...




ISPANAKLI KREP

Ispanaklı krep, et yemeklerinin yanında çok güzel, sıcak bir garnitür.
MALZEMELER:

KREP İÇİN:

  • 2 yumurta
  • 1 su b. un
  • 1,5-2 su br süt(kıvamınız koyu olursa krepleriniz kalın olur,bozadan daha cıvık olsun)
  • tuz

İÇİ İÇİN:

  • 500 gr. ıspanak
  • 1 kuru soğan
  • karabiber tuz
  • beşamel sos
  • kaşar rendesi

YAPILIŞI:

  • Krep için olan bütün malzemeyi el mikseriyle çırpın.İlk krepte tavaya 1 çay k.yağ koyup ,1 kepçe hamurdan döküp tavayı çevirerek yayın, pişirin,arkasınıda çevirip pişirin.Hamur bitene kadar işlemi tekrarlayın.Kolay gelsin:))))
  • Ayrı tavada yemeklik doğranmış soğanı yağ ile kavurup,yıkanmış ve doğranmış ıspanağı ilave edin.Su ilavesi yapmadan kendi suyunu salıp, çekene kadar kavurun.Tuzunu ve biberini ekleyip altını kapatın.(Ispanak çok tuzu kaldırmaz,bu yüzden tuzu az koyun)
  • Beşamel sosuda hazırlayın,krepleri açın üzerine bir kat beşamel sos sürün bir kenarına ıspanaklı harçtan koyun sigara böreği gibi sarın.Üzerine kalan sosu dökün kaşar serpip fırına verin.Kaşar eriyince fırından çıkarın ve sıcak servis yapın.......



13 Mart 2009 Cuma

KABAK GRATEN

Evet nihayet geldim,uzun zamandır fırsat bulamadığım için yaptığım tarifleri ekliyemiyordum, bu gece acısını çıkarıcaz inşallah.....Bu tarifi kuzenim Esra' dan almıştım,sunumu şık, hafif ve besleyici bir yemek,hem de lezzetli,ailemizin gurmesi Esra'ya teşekkürler:)))))

KABAK GRATEN

MALZEMELER:

  • 4 kabak
  • 1 kuru soğan
  • 300 gr.kıyma
  • 1 yk. salça
  • 1/4 demet dereotu
  • beşamel sos için:
  • 2 yk tereyağ
  • 2 yk un
  • 1,5-2 su br.süt(yavaş ekleyin cıvık olmasın)
  • 1 su br kaşar rendesi

YAPILIŞI:

  • Kabaklarınızı yıkayın, ortadan ikiye bölün içi su dolu tencereye koyun.Kabaklarınız haşlanırken, ayrı tavada yağ kızdırın yemeklik doğradığınız soğanları ilave edin ve kavurun.Kavrulmuş soğanlara kıymayıda ekleyin,tuzunu ve karabiberini katıp kıyma pişene kadar kavurun.En son ince kıydığınız dereotunu kıymaya ekleyip altını kapatın.
  • 10 dk haşladığınız kabaklarınızı(bir çatal batırarak yumuşadıklarını kontrol edin) borcama çıkarın.
  • Kabaklarınız içleri kaşıkla oyulabilecek kadar yumuşak ama dağılmayacak kıvamda olsunlar.
  • Kabakların içini tatlı kaşığı yardımıyla çıkartın içine hazırladığınız kıymalı harcı koyun.
  • Ayrı tencerede yağı ve unu kavurup yavaş eklediğininiz sütle beşamel sosunuzu yapın kıymalı harcın üzerine dökün en üste kaşar serpin.Salçanın 1 su br suyla kıvamını açın kabakların dibine dökün fırına verin.Üzeri kızarıp sosunun kıvamı koyulaşana kadar fırında tutun (bu işlemin çabuk olması için salçayı açtığınız suyu sıcak kullanın.)sıcak servis yapın.Afiyet olsun..........